Beleidsplan

“Wij zijn zo blij sinds wij een echt toilet en een waskraantje hebben gekregen, wij kunnen nu gewoon naar de wc."

Mbah Nrimowiyono (grootvader) &
Mbah Sukarmi (grootmoeder)

Onze visie

Wij vinden dat mensen overal ter wereld een goed en gezond leven moeten kunnen leiden. Ook kwetsbare mensen in de laatste fase van hun leven hebben recht op basisvoorzieningen en hygiënische leefomstandigheden. Hulp aan deze groep moet volgens ons compassievol, betrouwbaar, lokaal en transparant georganiseerd zijn.

Onze missie

Wij willen bijdragen aan een beter fysiek en mentaal welzijn van ouderen in de provincie Yogyakarta. We kennen de regio en hebben er een lokaal netwerk via onze partner stichting Ayom Peduli. Ons doel is een basis leefomgeving te scheppen voor oudere mensen die dat niet meer zelf kunnen.

Uw bijdrage

Wij hechten grote waarde aan transparantie in de hulp die wij bieden met uw bijdrage. Met onze lokale medewerkers organiseren wij de hulp zelf. Hierdoor kunnen wij garanderen dat 100% van uw bijdrage terecht komt bij de hulpbehoevenden.

Ons beleidsplan

Structuur
De stichting Yogya Fundamental Needs Foundation betreft een Nederlandse stichting die in samenwerking met de Indonesische stichting. Ayom Peduli zorg draagt voor de onderstaande missie en visie. Er wordt bewust gekozen voor deze verdeling vanwege efficiëntie en effectiviteit. Het is lastig om activiteiten in Indonesië te coördineren vanuit Nederland. Voorts maakt de Indonesische wetgeving het lastig om een stichting te starten met founders uit het buitenland. En anderzijds zal een Indonesische stichting moeite hebben met het verkrijgen van donaties vanuit het buitenland, in dit geval met name Nederland. Dit alles ook met het oog op de huidige schaalgrootte van het initiatief. De stichting Ayom Peduli is in Indonesië inmiddels volledig opgericht. Deze stichting bestaat uit 5 Indonesische bestuurders en directieleden, waarmee wordt voldaan aan de eisen vanuit de Indonesische wetgeving. Omdat er een nauwe band bestaat tussen de huidige Indonesische stichting en de op te richten Nederlandse stichting is een overeenkomst afgesloten tussen het bestuur van Ayom Peduli en de eigenlijke Nederlandse oprichters, Alex de la Fosse en Ivo Motshagen. Deze overeenkomst stelt dat de kaders en wijze van werken vanuit Nederland, uiteraard in overleg met de lokale deskundigen in Indonesië, wordt opgesteld voor Ayom Peduli. Tevens betekent het feit dat de financiering met name vanuit Nederland zal lopen, dat er voldoende invloed vanuit Nederland moet zijn om een juiste, efficiënte en effectieve besteding van de beschikbaar gestelde financiën zeker te stellen. De genoemde overeenkomst en de werkafspraken geven daar voldoende zekerheid in.

Missie Stichting Ayom Peduli (Indonesië) en Yogya Fundamental Needs Foundation (Nederland)
Wij hechten veel waarde aan ‘social value’, zowel wat betreft mensen als omgeving. Wij vinden dat mensen overal ter wereld een goed, gezond leven moeten kunnen leiden en wij storen ons eraan dat veel mensen hieraan niet toekomen vanwege omstandigheden buiten hun eigen invloedsfeer om. De meest kwetsbaren verdienen ondersteuning om dat ook voor zichzelf te bereiken. Daar doen wij ons best voor. Wij verwachten dan ook dat iedereen die met ons hieraan meewerkt, dezelfde instelling heeft en hetzelfde respect toont voor iedereen in de samenleving. Gepassioneerd, compassievol, vriendelijk, beleefd en duidelijk.

Visie Ayom Peduli (Indonesië) en Yogya Fundamental Needs Foundation (Nederland)
Wij helpen oudere mensen, die daar niet toe in staat zijn, een basis leefomgeving te scheppen voor zichzelf. Deze leefomgeving betreft hun persoonlijke fysieke en mentale gezondheid, hun onderkomen en hun directe omgeving voor zover deze invloed heeft op het welzijn van deze mensen.

Voorts helpen wij de betrokken families met hun persoonlijke ontwikkeling om uiteindelijk in staat te zijn zelf zorg te dragen voor het verkrijgen van de basisbenodigdheden voor het leven.

Wij beseffen dat niet iedereen geholpen kan worden, maar doen wel ons best om zoveel mogelijk te doen om ons doel te bereiken. Daarbij kiezen wij een stapsgewijze aanpak qua omgeving, aantal mensen en complexiteit, waarbij wij maatwerk willen leveren aan alle mensen die wij helpen.

Ons startpunt is de provincie Yogyakarta in Indonesië vanwege de familieband die daar bestaat. Middels het oprichten van een stichting willen wij de hierboven genoemde hulp bieden.

Strategie Stichting Indonesië

Huisbezoek
Huisbezoek bij mensen om hun situatie te beoordelen. Huisbezoek op basis van eigen initiatief van medewerkers van de stichting, maar ook op basis van adviezen van derden of uitnodiging van de te bezoeken personen zelf.

Vervolgacties
Vervolgacties op basis van de bevindingen van de situatie naar aanleiding van het huisbezoek. De vervolgacties kunnen betrekking hebben op persoonlijk (welzijns)vlak (verzorging, voedsel, medicijnen, aandacht), maar ook op residentieel vlak (aanpassingen woning, inrichting).

Evenementen
Het organiseren van evenementen ten aanzien van het welzijn van groepen personen. Dit kan inhouden een evenement in het kader van entertainment, maar bijvoorbeeld ook voorlichting over bepaalde onderwerpen.

Organisatie
De organisatie van activiteiten in Indonesië vindt plaats door medewerkers van de stichting. De medewerkers kunnen binnen een vooraf bepaald kader zelf acties ondernemen. Zodra activiteiten buiten deze kaders (lijken te gaan) vallen, zal toestemming van de Nederlandse stichting gevraagd moeten worden. De hier genoemde kaders betreffen onder meer financiën, locatie, complexiteit en grootte van de (beoogde) activiteiten. Deze kaders worden in een later stadium in samenwerking tussen de directie/bestuur van de Indonesische stichting en de Nederlandse stichting (of in ieder geval met Alex en Ivo) verder uitgewerkt. De in te schakelen medewerkers dienen voldoende op de hoogte te zijn van de mogelijkheden die kunnen worden geboden per activiteit. Het is echter niet de bedoeling om vooraf te bepalen welke acties wel/niet uitgevoerd worden, dat wordt per geval bepaald. Deze medewerkers dienen kritisch te zijn met betrekking tot het huisbezoek en eventuele vervolgacties die hieruit volgen. Hiervoor wordt in een later stadium een richtlijn opgesteld.

Financiën

Inkomsten
De activiteiten van Ayom Peduli in Indonesië en Yogya Fundamental Needs Foundation in Nederland worden gefinancierd vanuit Nederland. De Nederlandse stichting zal activiteiten ontplooien om eenmalige en/of structurele donaties te verkrijgen van zowel personen als bedrijven. Hiervoor worden voor bedrijven pakketten aangeboden waarmee deze bedrijven hun maatschappelijke betrokkenheid kunnen tonen (zie bijlage voor de verschillende pakketten). Om het voor personen en bedrijven extra aantrekkelijk te maken donaties te doen, vraagt de Yogya Fundamental Needs Foundation bij de Belastingdienst de ANBI-status aan. Hiermee zijn de donaties aftrekbaar van de belasting. De Yogya Fundamental Needs Foundation zal daarvoor wel aan de nodige belastingtechnische eisen moeten voldoen en heeft daarvoor een accountant in de arm genomen. Het verzorgen van een goede financiële verantwoording staat hoog in het vaandel bij Yogya Fundamental Needs Foundation.

Naast donaties zal de Yogya Fundamental Needs Foundation ook trachten aanspraak te maken op daarvoor beschikbaar gestelde subsidies vanuit overheid, loterijen , goede doelen-stichtingen en andere daarvoor bedoelde organisaties.

Vermogensbeheer
Yogya Fundamental Needs Foundation draagt er zorg voor dat de ontvangen donaties minimaal 4x per jaar naar de stichting Ayom Peduli worden overgemaakt. De donaties worden voor 100% overgemaakt. De enige kosten die worden gemaakt en dus in mindering worden gebracht op de donaties, zijn de kosten voor de bank voor de internationale transfer. Ayom Peduli gebruikt deze donaties voor alle kosten die gemaakt moeten worden om de ouderen te voorzien van de basisbenodigdheden om te kunnen leven.

Online bereikbaarheid

Websites:
   www.yfn-foundation.org,
   www.ayompeduli.id
Instagram: instagram.com/ayompeduli
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/ayom-peduli
Facebook: facebook.com/ayompeduli

Bestuur
Het bestuur van de Yogya Fundamental Needs Foundation bestaat uit drie personen, zijnde Alex de la Fosse (secretaris), Edgard Creemers (penningmeester) en Ivo Motshagen (voorzitter). De stichting is formeel gevestigd aan de Hudighaven 35 te Barendrecht.

De bestuursleden ontvangen geen vergoedingen voor hun werkzaamheden voor de stichting.

Het bestuur is bereikbaar via telefoonnummers
06 24260703 (Ivo) en 06 48673162 (Alex)